Weibliche Hände schützen ein kleines Einfamilienhaus

5 misverstanden over de inboedel- en opstalverzekering

4 september 2018 | Categorie: Woonverzekeringen

Er zijn 3 soorten woonverzekeringen namelijk de inboedel- en opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Huiseigenaren worden door de bank waar de hypotheek afgesloten is vaak verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is logisch te verklaren, want een brand kan een huis immers volledig verwoesten. Hetzelfde kan natuurlijk ook gebeuren met de inboedel. Een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering zijn dus een zeer verstandige keuze.

Echter bestaan er over deze verzekeringen een aantal misverstanden. Wij hebben een selectie van de 5 meest voorkomende misverstanden op een rij gezet en voor u opgehelderd.

1.Huis en inboedel hoeven niet voor een hoog bedrag verzekerd worden

Dit is niet correct. Uw huis is altijd verzekerd voor de herbouwwaarde en de inboedel voor de nieuwwaarde. Belangrijk is dit alles te verzekeren voor het juiste bedrag. Verzekeraars bieden hierbij hulp d.m.v. een berekeningstool om de indicatieve waarde te bepalen. Het is van groot belang dat er nooit een te laag verzekerd bedrag wordt vastgesteld. Mocht het vastgestelde bedrag namelijk te laag zijn bij bijvoorbeeld een grote brand, dan krijgt u daardoor de schade maar gedeeltelijk uitgekeerd.

2.Een opstalverzekering is onnodig. De kans op een grote schade is namelijk klein

Een opstalverzekering is altijd een verstandige keuze. De kans op grote schade aan uw huis is altijd klein, echter mocht er iets gebeuren dan loopt de schade al snel in de duizenden euro’s. Het is dus zeker niet aan te raden om zelf het risico van een grote schade te lopen. Omdat de kans op een grote schade klein is, zijn de premies immers altijd vrij laag.

3.Geld in huis is meeverzekerd op de inboedelverzekering

Geld en geldswaardige papieren zijn meeverzekerd op de inboedelverzekering, maar slechts beperkt. Verzekeraars hanteren altijd een maximumbedrag dat meeverzekerd is op de inboedelverzekering. De hoogte van het bedrag verschilt per verzekeraar.

4.Huurders kunnen woningaanpassingen niet verzekeren

Het klopt dat huurders een nieuwe badkamer of keuken niet kunnen verzekeren op een woonhuisverzekering. Maar het is zeker niet onmogelijk! U heeft als huurder altijd de optie om huurdersbelang in de inboedelverzekering apart mee te verzekering. Hierdoor worden deze investeringen in uw huis dus wél meeverzekerd.

5.U kunt aansprakelijk zijn voor schade aan uw eigen bezittingen

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vergoedt de schade die door uw toedoen aan een ander is aangericht. U kunt niet aansprakelijk gesteld worden voor schade die u veroorzaakt aan uw eigen bezittingen. U kunt uzelf namelijk niet aansprakelijk stellen. Hetzelfde geldt voor uw andere gezinsleden.

Mocht u nog op zoek zijn naar een goede aansprakelijkheids-,  inboedel- of opstalverzekering neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. U kunt ons bereiken op 0186 60 72 45 of via de mail.