holiday-house-177401_1920

Beleggen en investeren in een tweede huis of recreatiewoning

30 augustus 2017 | Categorie: Woonverzekeringen

De huizenmarkt zit weer helemaal in de lift. Naast woningen voor dagelijkse bewoning is er ook steeds meer interesse voor recreatiewoningen in Nederland en het buitenland. Sinds 2015 is het aantal transacties van recreatiewoning verdubbeld, en worden er ook een recordaantal recreatiewoningen nieuw bijgebouwd. Grote vraag is echter met welk doel u een eventueel tweede huis wilt kopen. Is het puur en alleen voor recreatie of dient het als belegging?

Lage rentestand belangrijke factor

Volgens het NVM is de aantrekkende economie niet de enige verklaring voor de toenemende interesse in recreatiewoningen. Vooral de lage rentestand blijkt een belangrijke factor te zijn. Men gaat hierdoor sneller op zoek naar een andere manier om rendement te halen.

Huurinkomsten onbelast

Het investeren in een recreatiewoning wordt door vele gezien als een mooie belegging. Het verhuren van een dergelijke woning levert ook nog eens inkomsten op die onbelast zijn. Dit geldt echter alleen als u de woning niet meer dan 140 dagen per jaar verhuurt. Mocht dit wel het geval zijn dan wordt u door de belastingdienst beschouwd als ondernemer en gelden er andere fiscale regels.

Investeren in recreatiewoningen

Naast huurinkomsten kunt u ook winst behalen door de verkoop van uw recreatiewoning indien de markt verder aantrekt. De verwachting is immers dat de gemiddelde transactieprijs voor recreatiewoningen de komende jaren nog verder gaat stijgen. Let echter wel op dat u niet uw hele vermogen investeert in recreatiewoningen. Mochten de prijzen onverwachts toch zakken dan wordt u weer met een verlies geconfronteerd. Het spreiden van uw beleggingen is dus altijd zeer belangrijk.

Hypotheek voor recreatiewoningen

Indien u overweegt een recreatiewoning aan te schaffen dan heeft u daarvoor natuurlijk een hypotheek nodig. Voor de financiering hanteert men over het algemeen andere regels dan bij een “normale” woning. Het leenbedrag ligt namelijk lager en de looptijd is vaak korter. Wij kunnen u adviseren over een passende hypotheek voor u.

Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. U kunt ons bereiken op 0186 60 72 45 of via de mail. Via onze website kunt u tevens geheel vrijblijvend een online vergelijk doen van verschillende inboedelverzekeringen.