brand

Eisen omtrent het uitkeren van een inboedelverzekering

18 mei 2017 | Categorie: Algemeen

U heeft een inboedelverzekering afgesloten maar nadat er brand is uitgebroken weigert uw verzekeraar om de schade te vergoeden. Het blijkt dat u niet goed verzekerd bent. Het is iets wat zelden voorkomt bij een inboedelverzekering maar het kan in een enkel geval toch gebeuren. Er zijn namelijk bepaalde regels opgenomen in de polisvoorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat sommige verzekeraars het recht hebben om de uitkering van de schade te bemoeilijken. Graag leggen wij u uit welke regels dit zijn zodat u zelf nooit voor verassingen komt te staan.

Type verzekering

Niet iedere inboedelverzekering is hetzelfde. Controleer uw polisblad daarom extra goed. Er is namelijk net als bij een autoverzekering ook bij de inboedelverzekering een basis verzekering en een allriskverzekering mogelijk. In uw polisvoorwaarden staat dan altijd precies beschreven wat wel en wat niet gedekt is.

Waar bent u tegen verzekerd?

U bent dus niet automatisch in iedere situatie goed verzekerd. Sommige verzekeraars maken uitzonderingen voor bepaalde situaties. Schade die ontstaat door bijvoorbeeld brand na een blikseminslag is een voorbeeld van een situatie die bij verschillende verzekeraars niet gedekt wordt. Leest daarom nogmaals goed uw polis door.

Nalatigheid

Nalatigheid is een belangrijke factor bij de inboedelverzekering. Indien er namelijk sprake is van onverantwoord gedrag of achterstallig onderhoud dan kan het zo zijn dat de verzekeraar het recht heeft om niets uit te keren. Een voorbeeld is het niet ophangen van verplichte brandblussers in een bedrijfspand of als er met opzet schade is gemaakt aan de inboedel. Dit zijn twee voorbeelden waarbij de verzekeraar het recht heeft om de schadeclaim te laten vervallen.

Rechten van een verzekeraar

Natuurlijk heeft iedere verzekeraar ook bepaalde rechten omtrent het wel of niet uitkeren van bepaalde schades. Zo heeft iedere verzekeraar de mogelijkheid om een expert langs te sturen die moet beoordelen hoe de schade daadwerkelijk is ontstaan en wat de exacte schade precies inhoud.

Wij hopen u met deze uitleg van de regels een beter beeld te hebben gegeven waar u als verzekerde op moet letten bij een inboedelverzekering.
Lees altijd goed uw polisvoorwaarden en bepaal na overleg met een adviseur welke verzekering het beste bij u past.

Informeer geheel vrijblijvend naar onze mogelijkheden m.b.t. een opstal- of inboedelverzekering. U kunt ons bereiken op 0186 60 72 45 of via de mail. Via onze website kunt u tevens geheel vrijblijvend een online vergelijk doen van verschillende inboedelverzekeringen.