appartementencomplex

Heb ik een opstalverzekering nodig als ik in een appartement woon met een Vereniging van Eigenaren?

21 maart 2016 | Categorie: opstalverzekering

Als je een eigen appartement hebt dan zul je ook verzekeringen nodig hebben. Je hebt twee woonverzekeringen: de inboedel- en de opstalverzekering. Met de opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je woning zelf. Maar hoe zit het wanneer je bent aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren? Moet je dan zelf een opstalverzekering afsluiten?

Eén opstalverzekering voor een appartementencomplex

In Nederland is het wettelijke verplicht om de appartementen in een appartementencomplex te verzekeringen op één gezamenlijke opstalverzekering. De Vereniging van Eigenaren waarbij de bewoners van het appartementencomplex zijn aangesloten sluit deze opstalverzekering af. Als appartement eigenaar betaal je een deel van de premie van de opstalverzekering, meestal aan de Vereniging van Eigenaren.

Let op, er zijn wel uitzonderingen op de regel. Je kunt er niet 100% vanuit gaan dat jouw appartement verzekerd is door de Vereniging van Eigenaren.

Doe navraag over de opstalverzekering

Je moet altijd bij jouw Vereniging van Eigenaren navragen of er inderdaad een opstalverzekering voor het appartementencomplex is afgesloten en jouw appartement daarmee verzekerd is. Het is namelijk mogelijk dat de Vereniging van Eigenaren geen opstalverzekering heeft afgesloten, omdat deze slapend is. Wanneer dit het geval is kun je wel zelf een opstalverzekering afsluiten voor je appartement. Neem dan een opstalverzekering net een clausule ‘Verzekering Individueel Appartementsrecht’.

En de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering verschilt van de opstalverzekering. De inboedelverzekering is voor de losse spullen in je woning. sluit je normaal gesproken zelf af. Je kunt je inboedelverzekering via onze website goedkoop afsluiten door zelf een vergelijking te maken. Benieuwd naar de premie? Deze weet je al binnen een minuut!