Inbraakpreventie: voorkom schade aan je inboedel en opstal

16 februari 2016 | Categorie: Inboedelverzekering

inbraakpreventie

Helaas vindt in Nederland nog te veel diefstal en inbraak in woningen plaats. Hoewel dit risico goed te verzekeren is, blijft het voor slachtoffers van inbraak erg vervelend als er iemand ongewenst de woning binnen is gekomen. Daarom is het goed om je hier tegen te wapenen. We geven je een aantal tips om de kans op een inbraak een stuk kleiner te maken.

Sleutels

Bij sommige inbraken wordt het de criminelen wel heel erg gemakkelijk gemaakt. Sleutels verstopt onder bloempotten of deurmatten, het komt regelmatig voor dat inbrekers dit in de gaten hebben. Wees dus verstandig en laat je huissleutels niet buiten liggen.

Ook is het niet slim om een adres aan je huissleutels te bevestigen. Sommige mensen doen dit zodat wanneer zij hun sleutels verliezen deze geretourneerd kunnen worden. Helaas is het risico aanwezig dat de sleutels inderdaad terugkomen, maar in het bijzijn van een inbreker.

Goede verlichting

Inbrekers staan logischerwijs niet graag in de spotlights als ze aan het ‘werk’ zijn. Goede verlichting rondom je woning zal de meeste inbrekers al afschrikken. Kies voor verlichting met bewegingsdetectoren zodat je de verlichting niet de hele nacht hoeft aan te zetten.

Help inbrekers niet

Sommige inbrekers krijgen hulp van de bewoners. Niet alleen omdat ze een sleutel onder de mat vinden, maar op andere manieren worden ze geholpen. Laat geen ladders rondom je woning staan. Maar ook vuilcontainers naast een schutting of dak kunnen een goed hulpmiddel zijn om bij een openstaand raam te komen.

Schuifpui

Heb je een schuifpui? Deze  kunnen voor inbrekers eenvoudiger te forceren zijn dan normale deuren. Als je een schuifpui hebt zorg dan dat je deze voldoende kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een geschikt slot.

Maatregelen bij afwezigheid

Wanneer je op vakantie gaat of tijdens feestdagen weg bent zorg dan voor maatregelen. Juist op speciale dagen zoals kerstavond of Sinterklaasavond zijn inbrekers actief. Maar door enkele eenvoudige handelingen te verrichten kun je het risico op inbraak al eenvoudig verkleinen.

  • Zorg dat de woning er bewoond uitziet. Laat lampen in en om het huis branden. Laat spullen op tafel staan en laat bijvoorbeeld de radio aan staan. Als je op vakantie gaat laat je uiteraard de radio niet aan staan.
  • Laat waardevolle bezittingen juist niet in het zicht liggen. Denk hierbij aan smartphones, tablets en laptops.
  • Geef bij je buren aan wanneer je weg bent. Als zij geluid in of om het huis horen weten zij dat het niet van jou komt.

Verzekering bij inbraak

Mocht je toch het slachtoffer worden van een woninginbraak dan is het wel fijn als je goed verzekerd bent. Zowel voor de gestolen spullen als de braakschade aan je woning, bijvoorbeeld een geforceerd slot. Als je in een huurwoning woont hebt je alleen een inboedelverzekering nodig. Via onze website kun je de inboedelverzekering online vergelijken. Zo kun je besparen op de kosten. Als je in een koopwoning woont dan is ook de schade aan je woning voor jouw rekening. Hiervoor kun je een opstalverzekering afsluiten. Het is in dit geval verstandig om beide woonverzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Via onze website kun je ook pakketten vergelijken en zo het goedkoopste pakket vinden.