verven

Wat kost het onderhoud van een koophuis gemiddeld?

14 september 2017 | Categorie: Woonverzekeringen

Een eigen huis kopen is over het algemeen op de lange termijn goedkoper dan een huis huren. Echter heeft u bij een koophuis wel te maken met hoge onderhoudskosten. Daartegenover staat wel het voordeel dat uw huis na ongeveer 30 jaar bijna hypotheekvrij kan zijn. U kunt uw hypotheekrente lang vastzetten tegen vaste maandlasten die voor u haalbaar zijn. Toch blijft men bij een koophuis vooral aanhikken tegen de hoge onderhoudskosten. Ben u van plan om een huis te kopen maar weet u niet precies hoe hoog de gemiddelde onderhoudskosten zijn? Dan hopen wij u met dit artikel meer duidelijkheid hierin te geven.

Wat kunt u verwachten aan onderhoudskosten?

Huurders hoeven hun huis alleen van binnen te verfraaien. De verhuurder doet verder al het grote onderhoud aan het huis. Als u eigenaar wordt van een huis dan zult u altijd moeten investeren in de kwaliteit van uw huis. Denk hierbij aan:

– Het vervangen of schilderen van uw kozijnen (het nemen van kunststof kozijnen)
– Het personaliseren van uw badkamer
– Een nieuwe Cv-installatie
– Uw keuken aanpassen of vernieuwen
– Aanpassen of vervangen van uw dak (dakopbouw)
– Een nieuwe vloer of het schilderen van de wanden

Vaak zijn niet alle bovenstaande punten vereist echter loopt het onderhoud bij één of twee van deze punten al snel in de duizenden euro’s.

Wat bent u maandelijks kwijt aan onderhoud?

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat u rekening moet houden met maandelijkse uitgaven rondt de 300 euro. Hierin zijn de eerder genoemde investeringen uiteraard niet meegerekend. De leeftijd van uw huis speelt een cruciale rol in deze berekening.

Plan vooruit

Als tip willen wij u graag aanbevelen om een onderhoudsplanning te maken samen met uw partner. Op deze manier kunt u het onderhoud voor de komende jaren duidelijk in kaart brengen en daar naartoe werken. Ook zorgt u er met de planning voor dat belangrijk onderhoud niet over het hoofd wordt gezien. Naast een goed onderhoudsplan is een goede inboedel- of opstalverzekering ook van groot belang mocht uw huis beschadigd raken door weersomstandigheden of door brandschade.

Bent u nog op zoek naar een goede inboedel- of opstalverzekering of wilt u graag een verzekering afsluiten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. U kunt ons bereiken op 0186 60 72 45 of via de mail. Via onze website kunt u tevens geheel vrijblijvend een online vergelijk doen van verschillende inboedelverzekeringen.