Kun je inboedelverzekeringen vergelijken en afsluiten als je je huis verhuurt via Airbnb?

8 april 2016 | Categorie: Aansprakelijkheidsverzekering

Veel mensen verhuren hun huis via de website van Airbnb. Er zijn ook soortgelijke websites zoals Wimdu die je de mogelijkheid bieden om je huis te verhuren. Als je nu een inboedelverzekering vergelijkt en online afsluit, is je inboedel dan eigenlijk wel verzekerd als je het huis verhuurt? Je moet goed opletten, verzekeraars vergoeden vanuit de standaard inboedelverzekering meestal geen schade wanneer je huis verhuurd is via bijvoorbeeld Airbnb. Dan is je inboedel dus niet verzekerd bij bijvoorbeeld lekkage, brand of stormschade.

Standaard inboedelverzekering dekt niet bij schade bij Airbnb-verhuur

In 2014 Ferdy Santoo voerde onderzoek uit naar de mogelijkheden om je huis te verzekeren als je het verhuurt via Airbnb. Hij schreef meerdere verzekeraars aan met de vraag om een offerte voor een inboedelverzekering in zijn situatie. Hij kreeg telkens nul op zijn rekest. Richard Weuring, directeur van het Verbond van Verzekeraars, gaf in gesprek met de NOS aan dat wanneer je je huis via Airbnb verhuurt je veel meer vreemde mensen over de vloer hebt. Deze mensen hebben volgens hem een ander verantwoordelijkheidsgevoel naar jouw huis en jouw spullen. ‘Daardoor ontstaat er een ander risico dan er nu eigenlijk in de polis is afgedekt’, aldus dhr. Weuring.

Inmiddels zijn er wel verzekeraars die een inboedelverzekering aanbieden voor huizen die verhuurd worden via partijen als Airbnb. Ga je verhuren? Controleer dan altijd in de polisvoorwaarden of jouw verzekeraar de inboedelschades dan nog steeds dekt. Is dit niet het geval? Vraag dan via je adviseur of bij de verzekeraar naar de mogelijkheden. Ben je verzekerd via DirectVerzekerd.nl? neem dan contact met ons op. Als je een inboedelverzekering hebt en je switch van privégebruik van de woning naar verhuur, dan ben je verplicht dit aan je verzekeraar te laten weten.

Ook aansprakelijkheidsverzekering komt in het geding

Ook de aansprakelijkheidsverzekering dekt mogelijk geen schades meer wanneer je je woning verhuurt. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert normaal gesproken schade die jouw woning veroorzaakt. Als bijvoorbeeld een dakpan van je huis op iemands arm terecht komt en zijn arm is gebroken, dan kan deze persoon jou aansprakelijk stellen. Dit risico kun je verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering, maar bij verhuur is deze in zo’n situatie niet geldig.