Housing-Market-Rising-Graph-and-Houses-300x225

Meer huizen verkocht, woningprijzen stijgen gestaagd

9 september 2016 | Categorie: Inboedelverzekering

Bezit u een huis? Dan is uw huis dit jaar meer dan 4,6 procent gestegen in waarde. De huizenprijzen zijn nu net zo hoog als in 2007 net voor de crisis. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er in maart 2016 20,4% meer woningen zijn verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. De grootste stijging was in Zeeland.

Appartementen het meest populair

Uit de cijfers die door de notaris bij het kadaster worden ingeschreven blijkt dat de bestaande koopwoningen het hoogste liggen. Men registreert altijd de eigendomsoverdracht. Na deze registratie is de koper de nieuwe eigenaar van de woning. Appartementen zijn de laatste jaren flink gestegen in populariteit. In vergelijking met vorig jaar werd er dit jaar een stijging gemeten van 28,5%. Ook bij hoekwoningen was een stijging te zien met 7%. Het aantal verschafte hypotheken is ten opzichte van vorig jaar gestegen met 21,5%.

Hoogste prijsstijging sinds 8 jaar

In vergelijking met vorig jaar is een koopwoning met 4,3% gestegen in dus slecht 1 jaar tijdsbestek. Dit is dan ook meteen de hoogste prijsstijging in meer dan 8 jaar. Deze stijgende lijn houd al aan sinds juni 2013. Vergeleken met toen zijn de prijzen nu al 8,5% hoger. Gemiddeld kosten bestaande koopwoningen in maart 2016 evenveel als in juli 2004.

Huizenmarkt eindelijk weer in de lift

Niet alleen bij de appartementen maar dus ook in de huizenmarkt is een goede stijging zichtbaar. Huizen staan minder lang te koop en dus is de huizenverkoop de afgelopen maanden ook echt weer aangetrokken. In juni dit jaar werd ook het oude verkooprecord uit de eerste helft van 2006 verbroken. Voor makelaars zijn dit zeer positieve berichten aangezien zij lange tijd in een zware depressie hebben gezeten.

Niet iedereen heeft voordelen

De opkomende markt en stijgende woningprijzen zijn niet voor iedereen goed nieuws. Voor kopers wordt het door de grote drukte immers steeds moeilijker om hun droomhuis te kopen. Wie nog geen eigen vermogen heeft krijgt het ook steeds lastiger. Single starters hebben hier door deze stijgende lijn steeds moeilijker gekregen.

De juiste inboedelverzekering of opstalverzekering

Bij het kopen van een appartement of een huis hoort natuurlijk de juiste opstalverzekering of inboedelverzekering. Mocht u een koophuis hebben of willen kopen dan stelt u hypotheek u verplicht om minimaal een opstalverzekering te nemen. Dit vanwege het feit dat uw huis het onderpand is van uw lening. Mocht er iets met het huis gebeuren dan is het onderpand dus ook weg.

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in het huis die niet vast verbonden zijn. Hieronder vallen dus objecten zoals meubels, gordijnen, parketvloer maar ook kostbare bezittingen zoals sieraden, laptops, camera’s en tablets. Hoewel een inboedelverzekering nooit verplicht is raden wij hem wel sterk aan. Mocht u namelijk brand of waterschade hebben of het slachtoffer zijn van een woningsinbraak dan krijgt u in deze gevallen tenminste iets terug.