Moeten de inboedelverzekering en opstalverzekering aangepast worden bij een scheiding?

10 mei 2016 | Categorie: Inboedelverzekering

De inboedel en opstalverzekering moet je controleren en aanpassen wanneer je gaat scheiden. Het is altijd belangrijk dat je de wijziging van je situatie aan je verzekeraar doorgeeft.

Scheiding

Bij een scheiding komen er een hoop dingen op je af. Vaak ga je persoonlijk door een moeilijke periode. Daarnaast moet je ook nog eens ontzettend veel regelen. Hoe verdelen we de inboedel? Wie blijft er in de woning wonen? Wat gebeurd er met je inkomsten en uitgaven? Wie gaat er voor de kinderen zorgen? Ga zo maar door. Je verzekeringen zijn een onderdeel van de zaken die geregeld moeten worden. Wij geven je meer uitleg over de invloed van een scheiding op je inboedel- en opstalverzekering.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je woning. Afhankelijk van waar je gaat wonen heeft dit invloed op jouw inboedelverzekering.

Je blijft in de woning wonen

Je partner gaat ergens anders wonen en jij blijft in jullie woning wonen. Dan kun je de huidige inboedelverzekering aanhouden wanneer deze op jouw naam staat. Wanneer de inboedelverzekering op naam van je partner stond kan hij/zij deze stopzetten, of op jouw naam laten zetten.

Er zullen wellicht ook aanpassingen gedaan moeten worden:

  • Gezinssituatie: De samenstelling van je gezin verandert, dit dien je door te geven aan de verzekeraar.
  • Waarde inboedel: Je partner neemt mogelijk een deel van de inboedel mee waardoor de waarde verandert.

Nu er toch aanpassingen gedaan worden is het een verstandig moment om een vergelijking van inboedelverzekeringen te maken. Zo weet je zeker dat je in je nieuwe situatie een inboedelverzekering hebt met een passende premie.

Inboedelverzekering vergelijken

 

Je verhuist uit de woning

Wanneer jij uit de woning verhuist moet je de inboedelverzekering opzeggen of op naam van je partner zetten. Tenminste, wanneer de verzekering op jouw naam stond. Voor je nieuwe woning zul je ook weer een inboedelverzekering moeten afsluiten. Hiervoor kun je het beste inboedelverzekeringen vergelijken. Zo weet je zeker dat je een inboedelverzekering afsluit die bij je past én een gunstige premie heeft.

Opstalverzekering

Ook de opstalverzekering moet je even controleren. Heeft je verzekeraar je gezinssituatie nodig? Dan moet je deze uiteraard doorgeven. De waarde van het huis blijft ongewijzigd, in de verzekerde waarde hoeven waarschijnlijk geen aanpassingen gedaan te worden.

Wat wel van belang is bij de opstalverzekering is wie de verzekering aanhoudt. Check net als bij de inboedelverzekering op wiens naam de opstalverzekering staat. Schrijf hem eventueel over op de juiste naam of zeg de verzekering op. Vraag een nieuwe opstalverzekering aan wanneer de huidige verzekering niet wordt aangehouden of wanneer u een nieuwe eigen woning betrekt.

Opstalverzekering vergelijken

 

Huren na scheiding

Wanneer je na je scheiding in een huurhuis gaat wonen dan heeft dit ook impact op je verzekeringen. De kans is aanwezig dat het niet langer nodig is om een opstalverzekering af te sluiten. Lees meer over de verzekeringen van een huurwoning.

Hulp bij het aanpassen van je verzekering

Wanneer je middenin een scheiding zit komt er een hoop op je af. Als je je verzekeringen via DirectVerzekerd heeft afgesloten kun je gerust contact opnemen met onze medewerkers. Zij vertellen je welke aanpassingen gedaan moeten worden en zullen deze voor je doorvoeren. Zo weet je in ieder geval dat je verzekeringen geregeld zijn.