bevroren-kraan

Schade door bevroren waterleidingen: inboedelverzekering of opstalverzekering?

2 maart 2018 | Categorie: Inboedelverzekering

Wanneer je schade aan je woning hebt doordat je waterleidingen bevroren zijn dan kun je gelukkig aanspraak maken op je verzekeringen. De verzekeringen die bij deze schades van belang zijn dat zijn de twee woonverzekeringen: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Wat kun je precies claimen en op welke verzekering? Wij leggen het je graag uit.

Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Als je in het bezit bent van een eigen woning dan heb je waarschijnlijk zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je woning. De opstalverzekering dekt schade aan alles wat aard- en nagelvast zit aan je woning. Dit betekent voor schade door een bevroren waterleiding het volgende:

De inboedelverzekering dekt:

  • Waterschade aan de spullen in je woning die is ontstaan door de bevroren waterleiding.

De opstalverzekering dekt:

  • Het opsporen van de kapotte waterleiding, zoals het hak- en breekwerk.
  • De gevolgschade aan de woning. Bijvoorbeeld vochtplekken in een stucwand.

Bij het bepalen of een schade gedekt is zijn de polisvoorwaarden van je inboedel- en opstalverzekering leidend. Heb je een Extra Uitgebreid dekking dan kun je in de polisvoorwaarden opzoeken tegen welke gebeurtenissen je verzekerd bent. Heb je de meer uitgebreide Allrisk-dekking dan ben je verzekerd tegen al het van buiten komend onheil, tenzij het in de polisvoorwaarden is uitgesloten.

Bevroren waterleidingen voorkomen

Wanneer je onderstaande tips in acht neemt verklein je de kans dat jouw waterleidingen bevriezen enorm.

  • Waterleidingen kun je isoleren. Hiervoor bestaat speciaal isolatiemateriaal dat om de leiding heen geschoven kan worden. Het is vooral belangrijk om de waterleiding te isoleren die je woning binnenkomt. Dit kan met isolatiemateriaal maar ook bijvoorbeeld met een oude deken.
  • Zet de thermostaat van je verwarming ‘s-nachts niet helemaal uit. Draai alle radiatoren een klein beetje open.
  • Leidingen die niet worden gebruikt kun je het beste volledig leeg laten lopen. Vaak wordt dit gedaan bij kraantjes in de tuin.
  • Het voorkomen van tocht in je woning scheelt een hoop. Tocht in combinatie met vrieskou zorgt voor bevroren waterleidingen.

Inboedel- of opstalverzekering nodig?

Vind een goedkope inboedelverzekering of opstalverzekering door zelf verzekeringen te vergelijken via onze website. Desgewenst kun je de verzekering direct via DirectVerzekerd.nl afsluiten.