Garden_Furniture_Direct

Schade en diefstal wat dekt uw woonverzekering?

13 april 2017 | Categorie: Inboedelverzekering

De zomer staat weer voor de deur. Iedereen gaat weer massaal naar buiten, ramen gaan open, de iPad gaat mee de tuin in en de barbecue wordt weer wekelijks aangestoken. Schade en diefstal aan tuinmeubilair en de barbecue komen in deze periode helaas ook weer aan bod. Wat dekt uw woonverzekering nu precies? Graag leggen wij dit aan u uit.

Schade aan uw tuin

Schade aan uw tuin is in de meeste gevallen verzekerd via uw inboedelverzekering of opstalverzekering. De volgende objecten zijn gedekt in de inboedelverzekering bij schade: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn, materialen opgeslagen in een tuinschuur.

Een opstalverzekering dekt schade aan uw woonhuis zelf, eventuele bijgebouwen en in sommige gevallen schuttingen.

Schade aan uw tuin en het tuinmeubilair zijn onder beperkte omstandigheden verzekerd. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Bij brand krijgt u wel schadevergoeding, maar bij schade door een hagelbui weer niet. Stormschade aan bijvoorbeeld een schutting wordt in dit geval wel weer vergoed door uw opstalverzekering. Voor diefstal van planten en vandalisme in uw tuin bent u weer niet verzekerd. Diefstal in uw schuur is wel verzekerd bij een inboedelverzekering, echter dienen er dan wel sporen van braakschade te zijn als bewijs.

Het type verzekering en de dekking is dus heel belangrijk bij de woonverzekering. Controleer deze dus altijd goed bij uw verzekeraar en overleg uw situatie zodat zei u een goede woonverzekering op maat kunnen aanbieden.

Zijn uw spullen verzekerd in de tuin?

Laat uw dure spullen zoals een iPhone, iPad, e-reader of laptop niet buiten liggen. Indien deze gestolen worden zijn ze namelijk niet verzekerd. Ook als u dure apparaten buiten laat vallen is dit bij de meeste inboedelverzekeringen niet gedekt. Gebeurd het binnen in uw woning dan is het weer wel gedekt, dit omdat ongelukken buitenshuis vaker voorkomen.

Laat ook uw fiets en andere dure objecten zoals een barbecue niet buiten in de tuin staan! Bij diefstal zijn deze niet verzekerd. Alleen in een (afgesloten) schuur of uw woning bent u verzekerd voor diefstal of schade aan deze objecten. In de meeste gevallen heeft een verzekeraar ook als eis dat er sprake van braakschade dient te zijn.

Ongedierte

Indien u last heeft van ongedierte dient u deze zelf of professioneel te laten verwijderen. Deze schade wordt namelijk niet gedekt door woonverzekeringen. Goed onderhoud van uw woning is altijd zeer belangrijk, dit aangezien een verzekeraar ervoor kan kiezen om schade niet te vergoeden indien er nalatigheid wordt geconstateerd door een schade-expert.

Open ramen en deuren

Indien een dief uw woning binnendringt door een open raam of deur valt dit onder “insluiping” en bieden de meeste inboedelverzekeringen hiervoor dekking. Sommige verzekeraars hebben echter als eis dat er braaksporen aanwezig moeten zijn. Controleer dus altijd de voorwaarden van uw inboedelverzekering of informeer bij onze adviseurs hierover.

Wat moet u doen als u schade of diefstal constateert?

  • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u objecten verplaatst.
  • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
  • Dien de opgelopen schade direct in.

Mocht u nog op zoek zijn naar een goede inboedel- of opstalverzekering neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. U kunt ons bereiken op 0186 60 72 45 of via de mail. Via onze website kunt u tevens geheel vrijblijvend een online vergelijk doen van verschillende inboedelverzekeringen.