Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering

24 oktober 2014 | Categorie: Inboedelverzekering

verschil inboedel opstalverzekering

Als je een woning hebt dan is het verstandig je woning te verzekeren. Dit kan met de inboedel- en opstalverzekering. Maar wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering? Wanneer heb je welke verzekering nodig? We leggen het je hier uit.

De inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt spullen in je woning die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. De inboedelverzekering is nooit verplicht. Een inboedelverzekering afsluiten is wel verstandig. Als je schade hebt door bijvoorbeeld brand of wateroverlast, of in het geval van een inbraak, dan kan een inboedelverzekering dekking geven en de schade uitkeren.

De inboedelverzekering dekt de volgende schades aan de inboedel (spullen die niet aard- of nagelvast zitten), schade door:

 • brand;
 • waters;
 • blikseminslag;
 • ontploffing;
 • inbraak;
 • gewelddadige beroving;
 • storm (minimaal windkracht 7);
 • schroeien en smelten.

Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud wordt niet uitgekeerd met een inboedelverzekering.

Verschil tussen dekkingen inboedelverzekering

De inboedelverzekering kent twee dekkingen:

 • extra uitgebreid
 • all risk

Het verschil tussen deze twee dekkingen is dat de extra uitgebreid extra dekking biedt voor de in de voorwaarden genoemde voorvallen. De allriskdekking biedt dekking tegen elk ‘plotseling van buiten komend onheil’.

De opstalverzekering

Ga je een opstalverzekering afsluiten dan dek je schade aan spullen die vastzitten in en aan de woning. Ook zaken als waterleidingen, de centrale verwarming en het sanitair zijn gedekt. De opstalverzekering kent wel een aantal uitsluitingen waaronder aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen. Deze staan vermeld in de polisvoorwaarden van de opstalverzekering.

De opstalverzekering is wettelijk niet verplicht. Maar wanneer je een woning wilt kopen stellen hypotheekverstrekkers het vrijwel altijd wel verplicht dat je een opstalverzekering hebt. Dit komt doordat je woning het onderpand van de lening is. Als je woning verloren gaat dan is het onderpand ook verdwenen.

Als je een huurwoning of een appartement/flat bezit dan sluit je vaak niet zelf een opstalverzekering af. Bij een huurwoning doet de verhuurder dit meestal, controleer dit in je huurcontract. Wanneer je in het bezit bent van een appartement of een flat dan wordt de opstalverzekering vaak geregeld vanuit de Vereniging van Eigenaren (VvE), ook dit is raadzaam om te controleren.

Verschil tussen dekkingen opstalverzekering

De opstalverzekering kent ook een extra uitgebreide en allriskdekking. Het verschil is dat een extra uitgebreid dekking alleen voorvallen dekt die in de polisvoorwaarden staan. Allrisk dekt alle schadegevallen, tenzij ze zijn uitgesloten.

Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering

Wat is nu het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering? De meest belangrijke verschillen tussen de inboedel- en opstalverzekering zijn:

 • De inboedelverzekering dekt spullen in de woning die niet aard- en nagelvast zitten. De opstalverzekering dekt zaken die in en aan de woning vastzitten.
 • De opstalverzekering wordt door hypotheekverstrekkers vrijwel altijd verplicht gesteld, in tegen stelling tot de inboedelverzekering die nooit verplicht is (maar wel wordt aangeraden!)
 • Huurders en flat- of appartement bezitters hoeven meestal geen opstalverzekering af te sluiten omdat de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren de opstalverzekering verzorgt. De inboedelverzekering moet normaal gesproken wel worden afgesloten.

Korting bij afsluiten inboedel- en opstalverzekering

Als je de inboedel- en opstalverzekering in een pakket afsluit dan levert dit bij inboedelverzekeringen.nl een leuke korting op! Je kunt de pakketten van meerdere verzekeraars zelf vergelijken. Druk op onderstaande button en selecteer bij het woonpakket de inboedel- en opstalverzekering. Eventueel kunt u nog meer premies opnemen in uw pakket voor extra korting.

Vergelijk inboedel + opstal