4

Wasdroger nummer 1 brandoorzaak in woningen

2 februari 2018 | Categorie: Inboedelverzekering

Uit jaarlijks onderzoek van de brandweer blijkt dat van alle elektrische apparaten de wasdroger het vaakst een woningsbrand veroorzaakt. Belangrijk dus om deze scherp in de gaten te houden m.b.t. het onderhoud. Maar er zijn meerdere apparaten in huis die een risico vormen. Wij zetten alles voor u op een rij en voorzien u van handige tips zodat u het risico op een woningsbrand kunt verkleinen.

De wasdroger maar ook een ouderwetse televisie blijken uit onderzoek van de brandweer dit jaar de grootste oorzaak van woningsbranden te zijn. De hoofdoorzaak dat deze apparaten in brand vliegen is meestal stof!

Het grote gevaar van stof

Door slecht onderhoud, verstopte filters en ophopingen van stof kan brand ontstaan in de machine. Door de verstoppingen kan de luchtcirculatie ernstig verslechteren met oververhitting tot gevolg. Bij een temperatuur van 400 ºC zal stof dan ook spontaan in brand vliegen met alle gevolgen van dien. In de meeste gevallen zal een extreme temperatuur als deze echter niet snel gehaald worden. Stof en vervuiling veroorzaken vaak ook andere problemen zoals een defect in de ontstekingsbron van de machine, hieronder vallen de motor, elektronica of het verwarmingselement. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal belangrijke tips voor mensen die nog steeds gebruik maken van een wasdroger.

 1. Gebruik de wasdroger alleen als u THUIS bent! Zo kunt u direct ingrijpen als er iets fout dreigt te gaan.
 2. Hang rookmelders op in uw woning.
 3. Plaats geen objecten of kleding op de wasdroger, deze objecten kunnen het proces van een eventuele brand versnellen.
 4. Zorg ervoor dat uw wasdroger beschikt over voldoende ruimte en ventilatie.
 5. Voer regelmatig onderhoud uit aan uw wasdroger, reinig de stoffilters en check de afvoerleiding mocht u een luchtdroger hebben.
 6. Sluit de wasdroger aan op een geaarde wandcontactdoos, en dus niet op een verlengsnoer en stekkerdoos etc.
 7. Stop geen kleding in de droger waar resten op zitten van olie, oplosmiddelen, verf, vlekkenmiddelen, nagellakremover of wasbenzine.
 8. Zet de wasdroger op een stofvrije, gladde ondergrond zonder tapijt

Brandgevoelige apparatuur

Natuurlijk zijn er naast de wasdroger nog een aantal apparaten die een verhoogt risico geven op een woningsbrand. Deze zijn:

 1. De afzuigkap. Reinig eens in de 3 maanden daarom de filters van uw afzuigkap.
 2. Geef alle halogenenverlichting in huis de ruimte, plaats ook geen objecten over bijv. lampen.
 3. De televisie. Zet uw televisie nooit op stand-by als u niet in huis bent.
 4. De magnetron. Blijf altijd in de buurt van uw magnetron als deze bezig is.
 5. De Elektrische deken. Elektrische dekens kunnen in sommige gevallen kortsluiting krijgen. Controleer dus ieder jaar of deze nog naar behoren functioneert.

Wasdroger is vaak achterhaald

Vandaag de dag is het gebruik van een wasdroger vaak achterhaald en niet nodig. Veel mensen zijn gewend om een wasdroger te gebruiken maar hebben hem vaak niet eens meer nodig. Aangezien de wasdroger de nummer 1 oorzaak is van woningsbranden is het verstandig om het gebruik van een wasdroger te heroverwegen. In de zomer kunt u nu eenmaal de was lekker buiten hangen of op zolder te drogen hangen. Naast een groot brandrisico scheelt het niet gebruiken van een wasdroger ook bakken met energie. Een wasdroger die ongeveer 100 keer word gebruikt op een jaar kost ongeveer 235 kWH, wat neer komt op een bedrag van €50. Denkt u daarom nog eens goed na over het gebruik van uw wasdroger. Want zeg nu zelf, geen enkele wasdroger is het risico waard om uw woning te verliezen aan een brand.