old-1596553_1920

Welke factoren zorgen voor verschillen in woningprijs?

16 augustus 2017 | Categorie: Woonverzekeringen

De prijzen van een woning verschillen per provincie. Krijgt u voor 250.000 euro nog een vrijstaande woning ergens in Groningen, in Gouda krijgt u daarvoor een tussenwoning met tuin, maar in de Amsterdamse binnenstad niets. Wat maakt de ene woning duurder dan de andere? Een van de belangrijkste factoren is altijd de werkgelegenheid. Hoe meer bereikbare banen, hoe hoger de prijs van de woningen. De randstad is dus altijd duurder dan het platteland.

Vrijstaande woning of rijtjeshuis?

Natuurlijk is ook het type woning bepalend voor de prijs. Men heeft een grote voorkeur voor vrijstaande huizen, twee-onder-een-kap-woningen en hoekhuizen. Echter beïnvloedt het woningtype de prijs in de randstad drie maal meer dan op het platteland. Het hebben van een tuin in de randstad zorgt ook voor een hogere waardering. En in een stedelijke omgeving zijn vooroorlogse woningen meer waard dan huizen uit andere bouwperiodes. Op het platteland is dit weer veel minder van belang.

Oppervlakte en inhoud

Normale kenmerken als woningtype, kamers, tuin en garage beïnvloeden de prijs van de woning voor ongeveer 25%. Echter is vooral de oppervlakte en de inhoud van de woning van cruciaal belang. Hoe groter hoe duurder. Veel kleine kamers halen de prijs van een woning vaak naar beneden.

De omgeving

Een mooie omgeving met veel natuur kan de prijs positief beïnvloeden, met name in de stad. Het wonen bij een bedrijventerrein is zoals verwacht een echte prijskiller. Bij goede bereikbaarheid stijgen de prijzen weer. Opvallend is wel dat de aanwezigheid van een autosnelweg in de stad tot lagere prijzen leidt en op het platteland weer tot een hogere.

Status van uw buurt

De sociale status van de buurt waarin u wilt wonen is ook van invloed op de woningprijs. In wijken met een lage sociale status zijn de huizen relatief goedkoop. Het wonen in een grote stad geeft veel aanzien, maar binnen de stad zijn vele verschillende wijken met ieder een andere sociale status.

Bent u nog op zoek naar een goede inboedel- of opstalverzekering voor uw nieuwe woning? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. U kunt ons bereiken op 0186 60 72 45 of via de mail. Via onze website kunt u tevens geheel vrijblijvend een online vergelijk doen van verschillende inboedelverzekeringen.